divendres, 28 de desembre del 2012

Desig de felicitat per un any que comença.


Des de la Barceloneta,



 Us desitjo tanta sort com gotes té la pluja, tanta salut com raigs té el sol i tanta felicitat com estrelles té el firmament 

                                                                 
                                              ¡BON 2013!......



                                                      

                                              .....amb il·lusió

dimarts, 11 de desembre del 2012

LA LLOTJA DE BARCELONA


                                                       LA LLOTJA
                                  EL MOLL DEL RELLOTGE



La Llotja del Peix és un espai molt important per a la Barceloneta. No tots el qui hi treballen són del  barri  però una gran part sí. És on els pescadors porten el peix, capturat el mateix dia, i  després de subhastar-lo es reparteix  entre els peixaters i es fa arribar als diferents espais  de  venda de la ciutat ja sigui peixateries i mercats o també a restaurants directament.

Però al barri si preguntes on és  La Llotja potser  no et saben respondre,  ara bé, si preguntes per "la Platgeta" o pel Moll del Rellotge la situació ja és diferent i tothom sabrà explicar-te com arribar-hi. 

Per a mi és un lloc molt conegut i important. De petita hi anava  moltes tardes, sortint de l´escola,  i era un espectacle de presses, cridòria  i corredisses dels peixaters per arribar primer a guanyar la subhasta i després per arribar corre-cuita al lloc de venda. 

El subhastador tenia molta importància, n´havia de saber molt i tenir molta pràctica. La subhasta es feia sempre en "duros" i no en pessetes i en "arroves" i no en quilos. La subhasta de les barques de llum, que surten de nit i pesquen peix blau,  sardina principalment,  es fa "a ull" del subhastador i el peix no es pesa  sinó que es ven per caixes.

Un dels llocs de venda de peix era la parada de la Boqueria de la meva mare i un dels que s´afanyava  per guanyar la subhasta era el meu oncle que era qui comprava el peix. La subhasta era curiosa i a mi em feia il·lusió ser-hi i m´agradava més encara quan dos compradors deien "jo!!!" al mateix temps per aconseguir una determinada caixa de peix ja que llavors havien de desempatar jugant-s´ho a cara o creu i tot i fer-ho legalment moltes vegades el tema acabava en baralla. A mi em divertia i també m´agradava veure com les caixes s´omplien de peixos de diferents colors i mides.

Però  això era abans. Ara tot s´ha mecanitzat i jo ja no en puc parlar gaire del nou sistema perquè ja no hi ha ni parada, ni mare ni oncle. Però la "Platgeta" segueix el seu camí, això sí, modernitzat.

La bellesa i atractiu de l’antiga subhasta a veu s’ha perdut totalment amb la nova subhasta automatitzada. S’ha passat de l’encís del comerç basat en les relacions personals a l’eficàcia i rapidesa dels ordinadors. No podem dir si això és millor o pitjor, però sens dubte és absolutament diferent.

Actualment el peix es separa en cubetes per classe i mida,  es posa en una cinta transportadora i s´introdueix a l´ordinador el tipus de peix el pes i la barca que l´ha capturat. Quan el peix arriba al final de la cinta surt a subhasta en el panel electrònic. El primer interessat que prem el comandament a distància es queda amb el peix.


Les cubetes 
             
El panell electrònic

És curiós, però em consta, que a Barcelona molta gent ignora l´existència de la Llotja del Peix de la Barceloneta. Una llàstima. 

(Agraeixo al meu amic Joan Josep Blasco, subhastador de "la Platgeta", la informació i les fotografies que m´ha facilitat per poder realitzar aquest tema en el blog)




dimarts, 4 de desembre del 2012


MÉS "FAMOSOS"

Maria Dolores León Rodríguez                 LOLES LEÓN


Loles León va néixer a la Barceloneta l´u d´agost de l.950. Els seus pares havien emigrat a Catalunya quan eren molt joves i eren propietaris d´una xurreria molt coneguda al passeig Joan de Borbó :XURRERÍA LEÓN.


Loles es va traslladar a Madrid per començar una carrera artística i va tenir la sort de topar amb Pedro Almodóvar qui li va oferir treball de repartiment  en dues pel·lícules que van tenir èxit: "Mujeres al borde de un ataque de nervios"  i "Átame". Ha seguit fent pel·lícules, sobretot a Madrid.

Crec que actualment treballa tant a Madrid com a Barcelona. Fa poc temps actuava a l´Artèria Paral·lel.


Segueix unida al barri on va néixer i cada any hi fa el pregó de la Festa Major. És força popular al barri.


                                   ************************************************************************

                Antonio Miquel Cerveró    LESLIE DE "LOS SIREX"




Un dels " personatges" de la Barceloneta és el Leslie del conjunt musical Los Sirex a qui tothom coneix amb el afectuós nom d´anxoveta. A més de ser famós és una persona estimada, volguda i admirada al barri on  sempre ha col·laborat en el seu benestar i millora.

De molt jove tocava en el conjunt  musical Los Meteoros. .En aquella època coincidíem,  al matí,  a l´ autobús (ell anava a treballar i jo també) i recordo que anava sempre taral·lejant alguna  cançó i repicant el seient seguint el ritme.


L´any 1961 es va unir a "Los Sirex" i va contribuir molt a fer famós el conjunt. Això li va suposar a ell un gran salt a la fama. Actuaven per tot Catalunya, sortien a la televisió i tenien molts seguidors i fans.

Actualment encara actuen en alguns esdeveniments. El 30 de setembre de 2011 van fer un concert en el Parc La Catalana de la Barceloneta  per  retre  homenatge al personal de l´Hospital del Mar en agraïment al tracte rebut per la dona de Leslie, Pepa Subías, que hi va morir l´u de juny.


Actualment segueix vivint al barri, on va néixer i ha viscut sempre.


Jo el segueixo trobant a l´autobús.




ARA
ABANS








                                                        

                                   
                            



                                 ************************************         

                                                           

José Rubianes Alegret
   PEPE RUBIANES    


Pepe Rubianes no va nèixer a la Barceloneta però hi va viure els últims anys de la seva vida. No he pogut trobar quan hi va començar a viure, però hi va ser força anys. Era molt apreciat al barri i te´l podies trobar comprant a qualsevol establiment, passejant pel Passeig Marítim, esmorzant al bar Emílio o entrant i sortint de casa seva, al carrer Almirall Cervera. Era molt observador i tenia molt bona relació amb la gent de la Barceloneta que també li tenia molta estima.

Havia nascut a Villagarcía de Arosa, Pontevedra, el dos de setembre de 1947 i va morir a Barcelona  l´u de març de 2009. Parlava tant en castellà com en català però la seva característica era el barrejar els dos idiomes. Es definia com un actor galaico-català.

A la seva Barceloneta
Va ser actor, director de teatre, especialitzat en mim, imitacions i monòlegs. Era irònic, amb un àcid sentit de l´humor i tenia una facilitat de paraula, que ell esquitxava amb paraules malsonants, que li va servir per obtindre un gran èxit amb els seus espectacles de monòlegs que el van fer famós.

Va ser també un personatge polèmic que va acabar amb una denúncia de "La Asociación por la defensa de la Nación Española" per ultratge a Espanya. Quan va ser contractat per actuar en el Teatre Espanyol de Madrid amb l´obra Lorca eran todos va acabar renunciant per protestes i amenaces.Un portaveu autonòmic madrileny va dir:" Es imprensentable e intolerable que el actor pretendiera con el dinero de todos beneficiarse de contrataciones en espacios públicos. Es inadmisible en una persona que se dedica a insultar a España y a los españoles".

No enumeraré tota la seva trajectòria artística que és molt àmplia. Va actuar amb Dagoll Dagom i Els Joglars. Després de treballar en teatre i televisió va decidir actuar en solitari  amb els seus monòlegs a Barcelona i també a Centreamèrica.  Al Club Capitol de Barcelona va estar actuant molt de temps amb l´espectacle Rubianes solamente amb un gran.èxit de públic.


Va trobar un objectiu a la seva vida a l´Africa. Hi anava sovint  i  passava llargues temporades a Etiòpia. Quan li van detectar la malaltia que el va conduir a la mort , estava representant al teatre Capitol de Barcelona  l´espectacle La sonrisa Etíope amb un grup de natives que havia fet venir a Barcelona.

Al seu enterrament i van assistir una gran quantitat d´amics i personatges. Al tanatori hi van anar polítics com  José Montilla i Pasqual Maragall.  Les seves cendres es van escampar per Àfrica i Cuba.


Amb Andreu Buenafuente, gran amic seu

                                        ****************************************


 BERNARDO CORTÉS MALDONADO
                    PALOMINO


No hi ha ningú a la Barceloneta que no conegui a Bernardo Cortés. Aquest popular i peculiar personatge prim, amb unes grans ulleres i el cabell molt negre i engominat forma part del barri des de fa molts anys. Es poeta, músic, escriptor i fins i tor ha fet cinema. Va néixer a Jaén però va venir a Catalunya l´any 1952 i després de diversos treballs i d´haver emigrat a França, Bèlgica i Suïssa, va aterrar a la Barceloneta i des de l´any 1979 ha estat tocant la guitarra i cantant  en el restaurants de la platja, (xiringuitos) i als del Port.

Als anys 80 va ser descobert per Valerio Lazarov que el va portar a la televisió on va actuar en el programa "Gente divertida" i d´altres. Després d´un temps una mica oblidat, l´actor Oriol Grau, basant-se en Bernardo va crear el personatge "Palomino", en el programa de TV3 "Sense Títol", d´Andreu Buenafuente.

No és un personatge que a ell l´hagi satisfet, més aviat ha opinat que s´havia sentit ridiculitzat. No obstat ha fet que tothom el reconegués i tornés a sortir a les televisions. 

Actualment, ja gran, amb salut força precària, segueix al barri, amb la seva guitarra, les seves cançons i els seus poemes.
Bernardo Cortés

Palomino
Oriol Grau
Està molt integrat a la Barceloneta i agraït al tracte rebut al barri.