divendres, 29 de març del 2013





                              LLIBRERIA NEGRE I CRIMINAL


 Si hom va a la Barceloneta i passeja pels seus carrers, la majoria estrets, poc lluïts i amb olor a mar, no es podrà imaginar que en un d´ells hi trobarà la llibreria de novel·la negra més important de Barcelona i es pot dir que de tot Espanya.

el local
Doncs sí, al carrer de la Sal nº 5 hi podem visitar aquesta llibreria, petita però molt original i acollidora,  farcida de llibres i atuells dedicats al gènera policíac i negre. Hi trobareu  llibres nous i antics, llibres fora de catàleg  o de segona mà o llibres que no podràs trobar a cap més establiment, tots ells amb històries policíaques, de crims i sang i fetge i pel·licules  de cinema negre. També hi trobareu un recull de receptes de cuina amb el nom de Manual pràctico de cocina negra i criminal


Més que una llibreria sembla un museu ple de fotografies, records i regals de lectors, que s´amunteguen per les parets, les cadires, les taules i inclús a terra. 

L´interior
També rebreu un  tracta agradable i acollidor per part del llibreter Francisco  Camarasa i de la seva dona Montse Clavé. El Paco  va néixer a Alcoy  peró  viu ja fa molts anys a Barcelona, és editor d´historietes i  director d´Edicions de Ponent.


El Paco i la Montse
Segurament  que abans de poder visitar el local haureu d´esperar al carrer una estona perquè a dins estarà  massa ple de gent però amb paciència podreu entrar i visitar un local realment interessant i original.


Sempre ple de gent molt interessada
I també heu de saber que personatges molt importants del gènere, de tot el món, han visitat aquesta llibreria.

Aquí en teniu alguns:
 El Barceloní Andreu Martín, premiat novel·lista y guionista, un dels més importants del país.
- Michael Connelly: autor de la famosa serie del Detectiu Harry Bosch y de la novel·la Deuta de Sang que va interpretar al cinema Clint Eastwood.
- Petros Markaris: vetera autor greg, creador de l´ Inspector Jaritos, un clásic de la novel·la policíaca.
- John Katzenbach: autor de nombrosos best sellers, alguns portats  al cinema como Causa Justa o La Guerra de Hart y próximament La Historia del Loco
- Donna Leon: creadora de Guido Brunetti inspector venecià fenomen de vendas en todo el món.

L´ambient d´aquest local és sempre alegre, animat i cult i dona molt de prestigi al barri on no tot és platja, bars, alegria i estrangers trets pels quals la gent creu reconèixer la Barceloneta.



                       cliqueu aquí si us ve de gust conèixer la llibreria.

dimecres, 13 de març del 2013



       LA BARCELONETA HUMANITÀRIA

L´edifici


            OBRA SOCIAL SANTA LLUÏSA DE MARILLAC
                                 
                                   SOR GENOVEVA



  L´ENTITAT:

L´obra Social de Santa Lluïsa de Marillac és un programa d´integració social dirigit a persones sense recursos en situació d´exclusió social

L´EDIFICI:

L´edifici que  ocupa L´obra Social Santa Lluïsa de Marillac va ser fins l´any 1970 l´Escola Nostra Senyora de Montserrat gestionada per Les Filles de la Caritat, que atenien els nens del barri, del Somorrostro, del Besós, San Roque i Casa Antúnez, als quals s´oferia servei de menjador.

A la dècada dels setanta es va començar a atendre al centre homes sense llar a qui s´oferia menjar, feina i lloc per dormir. 

Santa Lluïsa de Marillac

L´any 1980 la Filla de la Caritat Sor Genoveva Masip, que ja col·laborava amb la senyora Blanco que era qui gestionava el centre,  va sol.licitar dos pisos de l´edifici per constituir-hi una associació  que donava cobertura jurídica al Centre de Convalescència Nostra Senyora de Montserrat
        
L´any 1993 la Companyia de les Filles de la Caritat amb Sor Genoveva al capdavant, va assumir la titularitat del projecte. I fins avui.

L´any 2005 l´edifici va ser completament remodelat per oferir un servei millor i més ampli. Es va inaugurar el 13 de desembre de 2005.

            
            SOR GENOVEVA


A sor Genoveva molta gent del barri la coneix com "Sor Teresa", per la tasca humanitària que realitza.

Va néixer a Sabadell l´any 1923 i l´any 1044 ja pertanyia a la congregació de les Filles de la Caritat. La seva vida ha estat dedicada a la gent més desafortunada, oferint ajut i allotjament a malalts sense recursos, reclusos de la Modelo, malalts de sida, drogoaddictes, i persones sense sostre que acudeixen a ella sabent que tindran la seva comprensió, tan materialment com espiritual.

Ha realitzat innombrables visites a les presons i ha col.laborat a la integració del reclusos quan han sortit en llibertat quedant sols i sense feina.

Actualment, ja molt gran, sense poder realitzar tasques físiques i amb un gran bagatge de bones obres realitzades està tranquil·la i satisfeta amb la feina feta i tan sols demana poder repartir el seu amor als desfavorits fins el final de la seva vida. És molt estimada al barri i molt propera

L´any 2011 Unió Democràtica de Catalunya li va concedir la medalla Carrasco i Formiguera per la seva gran tasca humanitària.

:  Escolteu a Sor Genoveva: Cliqueu aquí                                 

L´interior del Centre.

dimecres, 6 de març del 2013

                           
                                                           PALAU DE MAR:

                       MUSEU D´HISTÒRIA DE CATALUNYA
                    DEPARTAMENT DE BENESTAR I FAMÍLIA





Actualment
                                          L´EDIFICI                                         

L´edifici de Palau de Mar va ser construït a la plaça Pau Vila entre 1880 i 1890 per acollir els antics Magatzems Generals de Comerç. La seva arquitectura és típica del segle XIX i es va inspirar en els edificis portuaris anglesos. Es destacable la similitut entre els edificis portuaris de Londres i Liverpool i el de MGC (Magatzem General de Comerç) de Barcelona.

La necessitat d´uns locals on poder guardar els productes que venien de l´estranger va fer que el 3 de març de 1818 s´autoritzés la construcció d´uns dipòsits que es van situar a tocar del Portal del Mar.

abans
La Revolució Industrial va  significar canvis en el món de la mar i en data 1 de març de 1881 l´ingeinier Maurici Garràn va firmar el projecte d´un gran edifici destinat a Dipòsit Comercial que havia de ser segur, de fàcil vigilància i control, tenir una ubicació prop dels vaixells i estar situat a la vora de la ciutat. (A l´arxiu històric de l´Autoritat Portuària de Barcelona s´hi conserva el projecte original). L´obra es va adjudicar a la societat Material para Ferrocarriles i Constreucciones i el 31 de maig de 1900 es van donar les obres per acabades.

abans
Malgrat les perspectives de l´inici l´edifici, en els seus llargs anys de vida, ha tingut molts usos diferents i entre els més destacats hi ha el de Cuartel de Cuerpo de Carabineros, però es va fer servir molt poc com a dipòsit comercial degut a que estava massa allunyat de la bocana del port i suportava un gran cost de manteniment.

Aquest edifici actualment és la seu del Museu d´Història de Catalunya, del Centre d´Història Contemporània de Catalunya, del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i també d´un seguit de negocis de gastronomia.


                                                                        El Museu

Sent president de la Generalitat Jordi Pujol, el Consell Executiu del Govern de Catalunya va realitzar un projecte per crear un Museu d´Història de Catalunya amb el suport unànime del Parlament, amb la finalitat de que els ciutadans de Catalunya es retrobessin amb la seva història. Es va decidir ubicar-lo en l´edifici de Palau de Mar.

Josep Benedito i Agustí Mateos van ser els arquitectes encarregats de la remodelacó de l´edifici i la Pedagoga Carme Laura Gil Miró es va encarregar del comissiariat principal. Es va formar també un gran equip de gent molt preparada i personalitats molt destacades per dissenyar el relat històric .

El Museu 

El Museu es va innagurar el 29 de febrer de 1996 amb la intenció d´explicar la història de Catalunya als ciutadans, estudiants i persones d´arreu del món que visiten el nostre país. Va obrir les portes al públic el 4 de març i quasi 70.000 persones el van visitar les primeres jornades de portes obertes. El primer director va ser Josep Maria Solé i Sabaté. La primera exposició temporal va estar dedicada a La Marxa per la Llibertat.

En principi el Museu no tenia col·lecció pròpia i amprava diversos recursos de museografia didàctica i feia servir documentació i objectes que provenien de fons de la Generalitat i altres Museus però s´ha anat evolucionant, s´han rebut donacions de fons materials i testimonis històrics que han enriquit la exposició permanent cosa què li ha permès tenir la seva pròpia col·lecció d´objectes que al principi no tenia. L´any 2000 es va organitzar un equip d´experts en història per assessorar la institució com Ernest Lluch, Jordi Maluquer, Carme Molinero i Pere Ysàs, entre altres. Des de els inicis, l´exposició permanent no para de modificar-se i millorar.

A la quarta planta hi ha una sala d´actes on s´hi celebren conferències i actes commemoratius,


Els cartells i la retolació està en tres idiomes, català, castellà i anglès, per la millor comprensió i difusió.


Passadís que separa el Museu d´Història i el departament de Benestar i Família


                                DEPARTAMENT DE BENESTAR I FAMÍLIA

L´any 1993 el departament de Benestar i Família  de la Generalitat de Catalunya va ocupar una part important  de l´edifici. Actualment encara hi està ubicat.


RESTAURACIÓ

A l´edifici, de cara al mar i amb una bona panoràmica s´hi han instal.lat diversos restaurants, amb un bon èxit de públic que hi acut tant a l´hivern com a l´estiu, sempre a la terrassa, tant si fa fred com calor.

A la terrassa de l´edifici, a la quarta planta, es pot gaudir d´un restaurant que ofereix unes vistes espectaculars i, tot degustant  un àpat deliciós, es pot contemplar el port, Montjuïc, i més lluny el Tibidabo, a més de una panoràmica de tota la ciutat.

En resum: Un edifici ben aprofitat, tot i que crec que quan  van treure els ràfals van estar a punt d´enderrocar-lo.


DE NIT, ESPECTACULAR

per més informació  sobre el Museu, cliqueu aquí