dimarts, 16 d’octubre del 2012

LA BARCELONETA, EL MEU BARRI

                                                                     
                                                                           La Barceloneta


-La meva relació amb el barri-

La Barceloneta és el barri mariner de la ciutat de Barcelona, el més nou de Ciutat Vella, on s´ha viscut sempre  cara al mar i és el meu barri. Hi vaig néixer l´any 1943 i sempre hi he viscut.  Aquí   m´hi he casat i he sigut mare d´una filla, que també hi ha nascut.

El néixer i viure a la Barceloneta va ser a causa  de la meva mare que era néta i filla de pescadors i peixaters. Els meus besavi i avi “anaven a la barca”,  expressió  que sempre havia sentit  dir de petita,  com també havia sentit mil històries de la mar i la pesca. Parlaven de “les barques de llum” que es deien així perquè pescaven de nit, sobretot peix blau, de l ´estat de la mar que segons ells no era mai prou bo i també dels tiberis que feien a la barca, com el pop amb all i oli que era el menjar preferit dels pescadors.

             Cosint la xarxa 
    (Arxiu Popular Barceloneta. Col.lecció Francisco. López).

La meva besàvia cosia les xarxes a la vorera, davant de casa seva, que era una planta baixa i la meva àvia es dedicava a vendre el peix a la Boqueria.                                            

És un barri de roba estesa als balcons, vida  al carrer i  bata i sabatilles sense complexos, però de bona gent, treballadora i compromesa, que no ha estat sempre ben tractat per la opinió pública.Se n´han fet reportatges, tant televisius com escrits, que no han estat fidels a  la realitat i a l´esperit del barri,  i s´han publicat històries i entrevistes  de personatges que ni tan sols hi viuen.

Molt llarga i plena de curiositats, bones i no tan bones, conformen la Barceloneta, on s´hi han viscut èpoques de misèria i de prosperitat. Amb la consolidació del barri s´hi van crear indústries molt importants com La Maquinista Terrestre i Marítima, La Companyia de Gas i El Nou Vulcano que unides a les activitats del Port i de la Pesca eren la base principal de la economia local. També l´estraperlo va tenir un gran protagonisme en la subsistència  de diverses famílies.                                                                                        

Les indústries van anar desapareixent i actualment La Barceloneta s´ ha hagut de reinventar i ha sofert  molts canvis, encaminats principalment a comercialitzar el barri de cara al turisme. S´hi  parlen molts idiomes, s´hi menja molt bé en diferents restaurants de diverses categories, té una platja molt concorreguda i s´ha envoltat d´hotels de moltes estrelles.

Arturo San Agustín escrivia en  un un article de El Periódico de febrer de 2003, -al barri  de la Barceloneta s´hi parla  àrab i porta bigoti pakistanès-.  Cal afegir que també s´hi parla xinès , anglès,  rus i el que convingui.

Les peculiaritats del barri les aniré comentant en aquest blog ja que té un passat i una història prou interessants.


                                                                            El Passeig Marítim
                                                                            (vista des de casa meva)