dimarts, 20 de novembre del 2012



"GENT FAMOSA" DE LA BARCELONETA

     CARMEN AMAYA
Carmen Amaya "La Capitana"


L´any 1913 naixia al Barri del Somorrostro  la que ha estat  considerada la "bailaora" més universal de tots els temps.

Era una nena molt menuda que tot el dia es banyava  al mar i jugava  amb els seus germans però que també havia d´ajudar a la família  recollint  fusta i carbó per poder cuinar, però que, sobretot...  ballava i ballava. Ho feia descalça, a la sorra, amb un temperament i una força que li sortia de l´ànima. Per poder guanyar diners, que els eren molt necessaris, ben aviat va començar a ballar per les tavernes i restaurants  de la Barceloneta, sempre acompanyada a la guitarra  pel seu pare. Al barri la coneixien per "La Capitana" per la seva energia.Tenia molt caràcter i va ser la primera dona que va ballar amb pantalons.

Va ser aplaudida i admirada a tot el món. Va fer cinema,  va actuar a la Casa Blanca i va tenir fama internacional.


L´any 1959 se li va retre un homenatge i li van dedicar una font a la Barceloneta, a la plaça Brugada. La font du el seu nom i la va inaugurar ella mateixa. Va haver-hi molta expectació per la fama i els èxits que havia aconseguit. Jo hi era.

Va morir l´any 1963 a Begur.


  El dia de la inauguració
La font actualment
.







             
                                               


                       
                           ***************************************************

Carles  Sabater i Hernàndez  (cantant de SAU)



Carles Sabater va néixer a la Barceloneta el 21 de setembre de 1962. Va alternar la vida al barri amb les estades a Llançà, lloc que ell preferia.

Era un nen tímid afectuós i vergonyós. La seva família  s´en va fer creus que arribés on va arribar.

Va començar la carrera artística fent teatre amb Josep Mª Flotats però l´any 1986 fa fundar, junt amb el seu amic Pep Sala, el grup musical SAU. Van tenir molts èxits i ens va deixar el record d´una cançó que gairebé és un himne a Catalunya: Boig per tu.

L´any 1999 va morir als 36 anys en acabar un concert a Vilafranca del Penedès d´una aturada cardíaca. Va ser una gran pèrdua, molt sentida a Catalunya Mai l´oblidarem
.  
    
          
                                                          
                                       ******************************************************

                       José Pons Ortiz 
                                                                  ESCAMILLO



Amb l´àpode d´Escamillo Josep Pons, nascut a la Barceloneta l´any 1924, va tenir molt d´èxit a Barcelona, treballant sempre en el Teatre de Varietats, principalment al MOLINO.

  L´any 1955, després d´una sanció governativa per l´obra D. Juan Tiroño, va viatjar a França i a Hamburg, on feia números de strep-tease i va arribar a treballar a Amèrica amb Xavier Cugat .

De tornada a Espanya va actuar de còmic i transformista, primer al teatre Victòria i després al Molino, on va seguir fins al final. Tenia molt d´èxit però també  molts problemes amb la censura que el multava molt sovint per les seves al·lusions a l´homosexualitat  i els comentaris en català. La direcció del Molino va pagar més multes pels comentaris en català d´Escamillo que per fer sortir amb poca roba a las vedettes.

Va morir als 63 anys a l´Hospital Clínic després d´un procés diabètic que patia feia anys.

                                   
                                *********************************************************

                                                                                                                                 Seguirà...
              

4 comentaris:

  1. Molt interessant. No sabia que Carles Sabater fos de la Barceloneta i que hagués treballat amb Josep M. Flotats. Tampoc sabia que l'Escamillo també ho fos. Jo l'havia vist algunes vegades al Molino. Felicitats pel blog. Una abraçada,

    Anna M. Moya

    ResponElimina
  2. M'agrada molt tota la informació que ens dones del teu barri. Jo tampoc sabia que en Carles Sabater era de la Barceloneta. Jo el relacionava amb la població de Llançà. M'ho he passat molt bé amb els vídeos. Quin temperament la Carmen Amaya! Moltes gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per llegir el meu blog i fer-me confiança.

      Elimina
  3. Moltes gràcies per llegir el meu blog i fer-me confiança.

    ResponElimina