dimarts, 6 de novembre del 2012


                                   
ELS QUARTS DE CASA
                                   
 En principi a la Barceloneta s´hi van construir edificis d´una sola casa de dos pisos. Després van anar creixent en alçada i disminuint en amplària fins arribar a ser de cinc plantes i trenta metres de pis.
" La Casa de la Barceloneta" manté l´estructura inicial, malgrat els canvis que s´hi han anat  fent a l´interior
Actualment s´hi fan exposicions, xarrades i jornades de portes obertes per a  la gent del barri.

                                                                La Casa de la Barceloneta- de l´any 1761-
                                                 Exemple de com eren les primeres Cases de la Barceloneta               

                                                      Primera casa de la Barceloneta, amb els seus habitants
                                                 Passeig Nacional (Actual Joan de Borbó) cantonada Maquinista
                                                   (Arxiu popular de la Barceloneta. Col·lecció  Francisco López)

Jo vaig néixer en un quart de casa del barri de la Barceloneta. A casa érem molt afortunats i vivíem molt amples perquè  només hi habitàvem  tres persones: el pare, la mare i jo. No vaig tenir més germans i sempre vam conviure els mateixos... llevat de quan venia algun parent del poble, al qual  sempre em tocava deixar la meva habitació.
I realment teniem sort perquè al mateix carrer i en pisos iguals que el meu hi vivien fàcilment quatre i cinc persones; si el cas era més problemàtic se n´hi amuntegaven  vuit o deu i en alguns casos extrems eren més de quinze. Això va ser la conseqüència de que molta gent fes part de la seva vida al carrer, sobre tot els que vivien en planta baixa, i que els balcons s´ocupessin en estendre la roba, costum que encara persisteix.                                                                             
Quan els pares es van casar es van considerar molt afortunats d´haver aconseguit aquell piset de 35 metres quadrats, dues habitacions, cuina i un bany (per dir-ho d´alguna manera), consistent en una tassa... i feina per tancar la porta. De dutxa ni se´n parlava i la neteja personal es feia amb un cubell a la cuina. Més endavant ja s´hi va incorporar, això sí amb calçador, un bany amb una petita dutxa, que semblava un miracle de poder gaudir i no totes les cases tenien la mateixa sort. També la cuina era problemàtica: carbó i ventall. Això també va anar canviant fins a convertir-se en una cuina de gas ciutat.

El barri ha anat evolucionant però els quarts de casa persisteixen. Malgrat ser encara l´habitatge de molta gent- sobretot gent gran- una gran part ara són més moderns. Es venen a preu d´or com apartaments de zona de platja, es lloguen a estrangers que venen al barri com si anessin a Miami i això sí, també el vocabulari ha canviat, faltaria més:  del que se´n deia “cuina i menjador” ara se´n diu “cuina americana” i el que era “un quart de casa” ara és un “loft”.


                                                                     LOFT amb Cuina Americana

A  la platja de la Barceloneta hi ha des de l´any 1992 una escultura moderna que es coneix amb el nom de “L´Estel Ferit” i que alguns consideren que és un homenatge als  quarts de casa.

                                      
                                                                 L´Estel Ferit”




1 comentari: