dimarts, 11 de desembre del 2012

LA LLOTJA DE BARCELONA


                                                       LA LLOTJA
                                  EL MOLL DEL RELLOTGE



La Llotja del Peix és un espai molt important per a la Barceloneta. No tots el qui hi treballen són del  barri  però una gran part sí. És on els pescadors porten el peix, capturat el mateix dia, i  després de subhastar-lo es reparteix  entre els peixaters i es fa arribar als diferents espais  de  venda de la ciutat ja sigui peixateries i mercats o també a restaurants directament.

Però al barri si preguntes on és  La Llotja potser  no et saben respondre,  ara bé, si preguntes per "la Platgeta" o pel Moll del Rellotge la situació ja és diferent i tothom sabrà explicar-te com arribar-hi. 

Per a mi és un lloc molt conegut i important. De petita hi anava  moltes tardes, sortint de l´escola,  i era un espectacle de presses, cridòria  i corredisses dels peixaters per arribar primer a guanyar la subhasta i després per arribar corre-cuita al lloc de venda. 

El subhastador tenia molta importància, n´havia de saber molt i tenir molta pràctica. La subhasta es feia sempre en "duros" i no en pessetes i en "arroves" i no en quilos. La subhasta de les barques de llum, que surten de nit i pesquen peix blau,  sardina principalment,  es fa "a ull" del subhastador i el peix no es pesa  sinó que es ven per caixes.

Un dels llocs de venda de peix era la parada de la Boqueria de la meva mare i un dels que s´afanyava  per guanyar la subhasta era el meu oncle que era qui comprava el peix. La subhasta era curiosa i a mi em feia il·lusió ser-hi i m´agradava més encara quan dos compradors deien "jo!!!" al mateix temps per aconseguir una determinada caixa de peix ja que llavors havien de desempatar jugant-s´ho a cara o creu i tot i fer-ho legalment moltes vegades el tema acabava en baralla. A mi em divertia i també m´agradava veure com les caixes s´omplien de peixos de diferents colors i mides.

Però  això era abans. Ara tot s´ha mecanitzat i jo ja no en puc parlar gaire del nou sistema perquè ja no hi ha ni parada, ni mare ni oncle. Però la "Platgeta" segueix el seu camí, això sí, modernitzat.

La bellesa i atractiu de l’antiga subhasta a veu s’ha perdut totalment amb la nova subhasta automatitzada. S’ha passat de l’encís del comerç basat en les relacions personals a l’eficàcia i rapidesa dels ordinadors. No podem dir si això és millor o pitjor, però sens dubte és absolutament diferent.

Actualment el peix es separa en cubetes per classe i mida,  es posa en una cinta transportadora i s´introdueix a l´ordinador el tipus de peix el pes i la barca que l´ha capturat. Quan el peix arriba al final de la cinta surt a subhasta en el panel electrònic. El primer interessat que prem el comandament a distància es queda amb el peix.


Les cubetes 
             
El panell electrònic

És curiós, però em consta, que a Barcelona molta gent ignora l´existència de la Llotja del Peix de la Barceloneta. Una llàstima. 

(Agraeixo al meu amic Joan Josep Blasco, subhastador de "la Platgeta", la informació i les fotografies que m´ha facilitat per poder realitzar aquest tema en el blog)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada