dijous, 31 de gener del 2013


  LA FRATERNITAT

L´edifici original
Acta Fundacional de la Fraternitat



















Un dels edificis més emblemàtics de la Barceloneta és La Fraternitat. Al barri un grup d´amics liderats per Josep Torrelles van adoptar el concepte de cooperativa que a mitjans del segle XIX imperava a Europa motivat sobretot pels conflictes polítics, l´augment de la classe obrera i el malestar social.

L´u de desembre de l´any 1879  Josep Torrelles i els seus amics van aprovar els estatuts de la Cooperativa Obrera La Fraternitat amb la finalitat de desenvolupar una activitat empresarial que permetés primar  els interessos col.lectius per damunt dels beneficis particulars.


Socis de la Cooperativa
L´activitat de la Cooperativa va començar en una antiga barberia de l´edifici del carrer Pescadors nº 39 per un lloguer de 32 rals al mes. L´any 1910  es va traslladar definitivament   al carrer Santa Clara nº 27 on encara es troba actualment.


Francesc Guàrdia i Vial
L´edifici reformat
L´any 1917 el fort creixement de l´entitat   i la falta d´higiene i d´estètica  de l´edifici va propiciar que    l´arquitecte Francesc Guàrdia i Vial es fes càrrec de la seva reforma.

L´edifici va quedar magnífic i s´hi va fer molta vida social. La planta baixa tenia botiga amb bodega, la segona planta es dedicava a sala d´actes i a la tercera el magatzem i local administratiu. Va tenir un èxit social important i moltes parelles del barri es van conèixer ballant a la Fraternitat.

Durant la guerra l´edifici va ser tocat per un bombardeig i es va rehabilitar  l´any 1944.

L´any 2001 l´arquitecte Josep Mª Rovira va transformar la cooperativa en biblioteca pública pel barri. Ha quedat una Biblioteca magnífica on vaig sovint i d´on ha sortit part d´aquest treball.

Detall de la façana

La Biblioteca per dintre.


Reflexió: 
(Aquest edifici va ser  reformat quan va néixer  la meva mare l´any 1917. Tos dos van començar a la Barceloneta i es van relacionar. La meva mare ja no hi és però l´edifici està millor que mai. És el que tenen els edificis, que perduren.)

1 comentari:


  1. HI VAIG ANAR A VISITAR-LO I ÉS PRECIÓS,VAL LA PENA ANAR-HI. MOLT INTERESSANT EL TEU BLOC.

    ResponElimina