diumenge, 21 d’abril del 2013

LA BARCELONETA FESTIVA


         
La Barceloneta és, en general, un barri alegre i bulliciós però per la Pasqua Granada arriba al seu punt àlgid d´alegria i divertiment motivat per la seva festa per excel·lència:
                                                                 
            
                   LA FESTA DELS CORS.



Qui ho veu per primera vegada queda sorprès per la magnitud de la festa, per la gent que mou i pel soroll que provoca. Són tres dies de festa i alegria desbordant que comencen dissabte i culminen dilluns de Pasqua Granada.
Malgrat el nom no tenen res a veure amb una coral ja que els qui hi participen no es dediquen a cantar sinó a divertir-se tan com poden. Els protagonistes són agrupacions de persones del barri que fan una festa de caràcter alegre i humorístic. Hi ha més de 25 corals a la Barceloneta, la majoria creades abans de 1950 però algunes són molt més antigues i cada any n´apareixen algunes de noves i en desapareixen d´altres però la festa es va mantenint al llarg del temps.



Dissabte al matí surt, a primera hora, cada cor del seu local, que sempre és un bar o restaurant, i desfilen pels carrers, acompanyats d´una banda de música,molt sorollosa fent un circuit que passa per tots els locals dels altres cors. Porten una eina o estri referent a diversos oficis però quasi sempre són un rem o una destral. Un cop acabat el recorregut, que els ocupa forces hores, ja tenen preparat un autocar que els porta a passar tres dies fora de casa. (Val a dir que els pobles que visiten no sempre queden contents del pas d´aquestes grups pel poble).

Saludant la senyera
Quan tornen dilluns és quan s´organitza la verdadera festa grossa que adquireix un aire burlesc, festiu i molt sorollós i tornen a fer el mateix recorregut per tots els locals dels altres cors però ara carregats amb embotits, enfilalls d´alls i regals inversemblants i són rebuts amb focs d´artifici i la senyera va amunt i avall del pal en senyal de benvinguda. Quan acaba el recorregut, cada cor al seu local és rebut amb una salva de petards i focs i els participants passen per sota una cortina de foc sempre acompanyats de la sorollosa música. El barri es capgira i la festa dura fins ben entrada la nit.

ABANS I ARA

ABANS: Quan jo era petita els cors si que sortien a cantar per la primera Pasqua i amb un cistell penjat d´un pal llarg recollien diners per poder sortir d´excursió.

ARA: No canten cap tipus de cançó.

ABANS: Els dissabte en la primera desfilada tots anaven "uniformats", ben vestits i amb cura de fer els passos de la desfilada amb elegància, dintre de les possibilitats i traça de cada un.




ARA: Al marxar acostumen anar tots iguals però amb samarreta i poca elegància o molt llampants. En tornar molts van disfressats, i habitualment parodiant les dones. Cada un balla com vol.

ABANS. En els bars bevien però pel carrer jo no recordo haver vist a les mans dels participants ampolles, gots ni cap tipus de beguda.

ARA: Es passen l´estona de la desfilada, tant en anar com en tornar, amb una cervesa a la mà.


ABANS: Només hi participaven homes.

ARA: Cada any hi participen més dones que organitzen un cor per compte seva, sense homes, i desfilen igual que ells però quasi sempre  amb més traça i elegància.

COR DE DONES
ABANS A la tornada portaven penjats per tot el cos embotits, regals i animals vius, penjats de cap per vall.

ARA: El tema dels animals, afortunadament, ha quedat abolit.


POBRES ANIMALS
-Es una festa que té molts adeptes però... agrada a tothom? : NO  
 M´agrada a mi?:
 Ho deixo aquí-



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada