dimarts, 28 de maig del 2013


L´ESCOLA DEL MAR
 (UNA MIRADA AL PASSAT)




L´Escola del Mar a la Barceloneta


Durant la República l´Ajuntament de Barcelona va crear una nova línia educativa amb biblioteques públiques i una xarxa d´escoles municipals idea de Manuel Ainaud i desenvolupada per Josep Goday. L'any 1922 es va construir a la Barceloneta l´Escola del Mar. Va ser molt important al barri ja que estava principalment destinada a infants amb una salut més aviat precària, que necessitaven una educació a l´aire lliure i prop del mar. (Cal recordar que en aquella època la ciutat de Barcelona no tenia relació amb el mar, hi vivia d´esquena). El seu primer director, Pere Vergés, va adaptar l´ escola perquè els alumnes participessin en les diverses activitats com treballs de biblioteca, natació, gimnàstica sueca i altres, iniciativa que va ser molt ben acollida per una ciutat que tenia molts nens sense escolaritzar i d´altres amb malalties com la tuberculosi, que necessitaven unes condicions de  vida més saludables. Era una escola alegre i útil on els alumnes estudiaven i eren feliços. 


L´Ajuntament de Barcelona la va emplaçar al carrer Almirall Aixada . Tenia al costat els Banys Orientals i en front el mar.

Va ser una escola molt apreciada i reconeguda pels habitants de la Barceloneta que va contribuir de manera molt apreciable al desenvolupament del barri i a l´educació dels seus nens.

Durant la gerra civil espanyola la Barceloneta va ser una zona molt castigada i l´any 1938 un bombardeig va destruir totalment l´Escola del Mar. Després de la seva destrucció es va traslladar temporalment a Montjuïc, al costat de La Font del Gat, però l´any 1948 es va construir al barri del Guinardó on encara està ubicada actualment. .



L´actual  Escola del Mar al Guinardó


l´Any 2012 es va celebrar el 90è aniversari de l´Escola del Mar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada