dijous, 24 de gener del 2013




LA BARCELONETA TÉ UN PASSAT...


EL TORÍN


 Jo que tinc una especial aversió pels “toros”  i que no puc entendre que el fet de matar un animal pugui ser considerat un espectacle o una festa, visc al barri on es va construir la  primera plaça de “toros” que hi va haver a Barcelona.  El Torín fou construït a  la Barceloneta, l´any 1834. obra de l´arquitecte  Francesc Fontsarè i Domenech.

EL TORIN

Era  una època que al barri  hi havia força afició a les “corridas de toros”  -sempre m´he negat a dir-ne curses de braus-, però el Torín no era només un espai per aquest espectacle sinó que també s´hi feien altres activitats lúdiques: demostracions de  gimnàstica, pallassos, enlairament de globus aerostàtics o focs d´artifici.

A l´any d´existir el Torín s´hi va produir un incident  dramàtic. A causa de la protesta dels espectadors per considerar que s´hi oferia  un mal espectacle es van produir uns aldarulls que es  van traslladar al carrer incitats per una colla de provocadors i es van escampar per tota la ciutat  provocant la mort de deu franciscans  i la crema de convents a la Rambla. Com a resultat la plaça va romandre tancada durant quinze anys. (Eren altres temps amb injustícies i grans dificultats i qualsevol cosa podia acabar en un drama).



Quan es va tornar a obrir la plaça hi va haver un gran èxit de públic però la construcció de les Arenes va fer  que els aficionats als “toros” es dispersessin. L´any 1924 es van tancar les portes de la plaça i l´any  1945 va ser enderrocada. Al seu lloc s´hi va construir un camp de futbol pels treballadors  de Gas Natural.



1 comentari:

  1. Comparteixo la teva aversió per aquest espectacle tan denigrant i espero que no tornin a obrir la Monumental que justament està en el meu barri. Els dramàtics incidents que van provocar tanta desgràcia per Barcelona són un episodi violent més de la nostra història.

    ResponElimina