dimarts, 15 de gener del 2013




L´ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DEL PORT


L´Esgsia de Sant Miquel del Port és l´edifici més important de la Barceloneta. Es troba ubicada a la Plaça de la Barceloneta (abans plaça del Marquès de la Mina) però tothom la coneix per Plaça Sant Miquel. Es va començar a construir l´any 1753 (el mateix any de la fundació del barri) i es va  enllestir força ràpid ja que l´any 1755 ja estava acabada. És va dedicar a Sant Miquel en homenatge a Don Juan Miguel de Guzmán Dávalos i Spínola, Marqués de la Mina, promotor del barri. 

Façana el 1916 amb les figures originals
(amb creu i campana)

La Cúpula
Sant Miquel a l´altar major
És una construcció d´estil barroc que en el temps ha sofert alguns canvis: uns per reforma (entre 1850 i 1853  l´arquitecte Elies Rogent va construir tres naus separades per pilars i columnes) i altres per destrucció d´alguns elements durant la guerra civil espanyola.

La façana està dividida en tres cossos delimitats per dobles columnes i en la part central destaca una fornícula i un gran frontó a la part superior. En un principi, a la fornícula, hi havia la imatge de Sant Miquel  obra de l´escultor Pere Costa, i als extrems hi figuraven les imatges de Sant Elm i Santa Maria de Cervelló, patrons de la marina catalana, realitzades  per Carles Grau. Les tres van ser destruïdes l´any 1.936. 


                                 La façana actualment 
                              ( sense creu ni campana.)
 La façana va estar molts anys sense imatges fins que, no fa massa temps, s´hi va restablir la  imatge de Sant Miquel. ( Una mica criticada per les seves dimensions ja que es considera massa gran pel lloc que l´acull). Unes noves imatges de Sant Elm i Santa Mª de Cervelló s´han col·locat a l´interior, a cada costat de l´altar.

A l´interior de l´església hi destacava un mausoleu de marbre del marquès de la Mina però l´any 1936 es va obrir i els ossos van ser escampats per tot el barri. Va desaparèixer el mausoleu i l´església es va convertir en un magatzem.



La imatge actual de Sant Miquel


Mausoleu del Marquès de la Mina
 La campana que coronava el campanar i que havia estat una donació de l´industrial metal·lúrgic  Francesc Lacambra va ser despenjada el 1936 per uns revolucionaris i llençada al mar.  Al acabar la guerra civil va ser recuperada per un home granota que es va submergir per recuperar-la. Es va tornar a col·locar però fa pocs anys, degut al deteriorament del campanar es va despenjar i està esperant  ser col·locada novament. 

La campana recuperada










També va caure no fa gaire temps un tros de la creu que coronava la façana . La Parròquia està a la espera que l´Arquebisbat  de Barcelona acabi un projecte, que està estudiant llargament, i es pugui fer realitat la esperada col.locació de una nova creu de pedra i la campana . 


El campanar deteriorat
 ( tot esperant la campana )

L´església i el barri:

Mossèn Pau batejant la meva filla
En Marcel i l`Antònia es casen.
Aquesta parròquia ha estat important per a mi. Aquí vaig ser batejada, hi vaig fer la comunió, m´hi vaig casar i va ser-hi batejada la meva filla. 

Quan jo era petita hi havia un vicari, Mossèn Pau, que després d´haver estat fora del barri una  llarga temporada,  amb el anys va tornar de rector i ha estat una persona molt important pel bon funcionament de l´església i tot i estar ara retirat i ser molt gran, encara hi col.labora. És una persona oberta i que no té mai un no per a ningú i en un barri com la Barceloneta que hi ha gent amb moltes dificultats això ha estat primordial. És molt estimat i respectat per tothom.

( Conté Fotografies de l´Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)

1 comentari:

  1. M'agrada molt saber coses del barri de la Barceloneta. Amb tu anem seguint la seva història pam a pam.

    ResponElimina