dimecres, 6 de març del 2013

                           
                                                           PALAU DE MAR:

                       MUSEU D´HISTÒRIA DE CATALUNYA
                    DEPARTAMENT DE BENESTAR I FAMÍLIA





Actualment
                                          L´EDIFICI                                         

L´edifici de Palau de Mar va ser construït a la plaça Pau Vila entre 1880 i 1890 per acollir els antics Magatzems Generals de Comerç. La seva arquitectura és típica del segle XIX i es va inspirar en els edificis portuaris anglesos. Es destacable la similitut entre els edificis portuaris de Londres i Liverpool i el de MGC (Magatzem General de Comerç) de Barcelona.

La necessitat d´uns locals on poder guardar els productes que venien de l´estranger va fer que el 3 de març de 1818 s´autoritzés la construcció d´uns dipòsits que es van situar a tocar del Portal del Mar.

abans
La Revolució Industrial va  significar canvis en el món de la mar i en data 1 de març de 1881 l´ingeinier Maurici Garràn va firmar el projecte d´un gran edifici destinat a Dipòsit Comercial que havia de ser segur, de fàcil vigilància i control, tenir una ubicació prop dels vaixells i estar situat a la vora de la ciutat. (A l´arxiu històric de l´Autoritat Portuària de Barcelona s´hi conserva el projecte original). L´obra es va adjudicar a la societat Material para Ferrocarriles i Constreucciones i el 31 de maig de 1900 es van donar les obres per acabades.

abans
Malgrat les perspectives de l´inici l´edifici, en els seus llargs anys de vida, ha tingut molts usos diferents i entre els més destacats hi ha el de Cuartel de Cuerpo de Carabineros, però es va fer servir molt poc com a dipòsit comercial degut a que estava massa allunyat de la bocana del port i suportava un gran cost de manteniment.

Aquest edifici actualment és la seu del Museu d´Història de Catalunya, del Centre d´Història Contemporània de Catalunya, del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya i també d´un seguit de negocis de gastronomia.


                                                                        El Museu

Sent president de la Generalitat Jordi Pujol, el Consell Executiu del Govern de Catalunya va realitzar un projecte per crear un Museu d´Història de Catalunya amb el suport unànime del Parlament, amb la finalitat de que els ciutadans de Catalunya es retrobessin amb la seva història. Es va decidir ubicar-lo en l´edifici de Palau de Mar.

Josep Benedito i Agustí Mateos van ser els arquitectes encarregats de la remodelacó de l´edifici i la Pedagoga Carme Laura Gil Miró es va encarregar del comissiariat principal. Es va formar també un gran equip de gent molt preparada i personalitats molt destacades per dissenyar el relat històric .

El Museu 

El Museu es va innagurar el 29 de febrer de 1996 amb la intenció d´explicar la història de Catalunya als ciutadans, estudiants i persones d´arreu del món que visiten el nostre país. Va obrir les portes al públic el 4 de març i quasi 70.000 persones el van visitar les primeres jornades de portes obertes. El primer director va ser Josep Maria Solé i Sabaté. La primera exposició temporal va estar dedicada a La Marxa per la Llibertat.

En principi el Museu no tenia col·lecció pròpia i amprava diversos recursos de museografia didàctica i feia servir documentació i objectes que provenien de fons de la Generalitat i altres Museus però s´ha anat evolucionant, s´han rebut donacions de fons materials i testimonis històrics que han enriquit la exposició permanent cosa què li ha permès tenir la seva pròpia col·lecció d´objectes que al principi no tenia. L´any 2000 es va organitzar un equip d´experts en història per assessorar la institució com Ernest Lluch, Jordi Maluquer, Carme Molinero i Pere Ysàs, entre altres. Des de els inicis, l´exposició permanent no para de modificar-se i millorar.

A la quarta planta hi ha una sala d´actes on s´hi celebren conferències i actes commemoratius,


Els cartells i la retolació està en tres idiomes, català, castellà i anglès, per la millor comprensió i difusió.


Passadís que separa el Museu d´Història i el departament de Benestar i Família


                                DEPARTAMENT DE BENESTAR I FAMÍLIA

L´any 1993 el departament de Benestar i Família  de la Generalitat de Catalunya va ocupar una part important  de l´edifici. Actualment encara hi està ubicat.


RESTAURACIÓ

A l´edifici, de cara al mar i amb una bona panoràmica s´hi han instal.lat diversos restaurants, amb un bon èxit de públic que hi acut tant a l´hivern com a l´estiu, sempre a la terrassa, tant si fa fred com calor.

A la terrassa de l´edifici, a la quarta planta, es pot gaudir d´un restaurant que ofereix unes vistes espectaculars i, tot degustant  un àpat deliciós, es pot contemplar el port, Montjuïc, i més lluny el Tibidabo, a més de una panoràmica de tota la ciutat.

En resum: Un edifici ben aprofitat, tot i que crec que quan  van treure els ràfals van estar a punt d´enderrocar-lo.


DE NIT, ESPECTACULAR

per més informació  sobre el Museu, cliqueu aquí

1 comentari:

  1. Molt complert i explicatiu el teu escrit i les fotografies donen idea del treball important que es va fer en aquest edifici. Tot el que hi dius he tingut ocasió de comprobar-ho anant sovint a veure tant el museu com les exposicions temporals, sempre interessants. La terrassa, magnífica. Et felicito.

    ResponElimina