divendres, 12 d’abril del 2013


ANTÒNIA  VILÀS  FERRÀNDIZ


El passat dia 3 d´abril ens va deixar l´Antònia Vilás Ferràndiz, poetessa, compositora i cantant d´havaneres, nascuda a la Barceloneta feia 86 anys.

Va ser una dona extraordinària, molt dedicada a la seva família i molt amiga de tothom però, sobre tot, va ser una poetessa extraordinària, amb molta imaginació i sensibilitat.

Les primeres havaneres les va dedicar a la seva mare i al seu marit,- l´havanera Voga, voga Mariner li va dedicar a ell- però una de les més destacades i conegudes va ser  Mare vull ser pescador.

De jove  tenia al barri una botiga de venda de roba infantil i va ser llavors quan jo la vaig conèixer, comprant-li roba per la meva filla. No vam ser  amigues íntimes però vam mantenir  converses molt interessants parlant de poesia i de les seves cançons. Era molt romàntica. Recordo que quan van reformar  l´entorn del barri i remodelar   l´antiga Avinguda Icària , ella tenia una gran pena perquè havien fet desaparèixer una heura  que era preciosa i molt antiga situada al començament de l´Avinguda i va acabar dedicant-li un poema.

Recordo les seves havaneres cantades amb el grup Desplega Veles, al peu del rellotge de la Llotja  del peix, un cop acabada la processó del dia de la Verge del Carme que tenien un èxit de públic extraordinari.



A part de diverses cantades al barri havia ofert recitals poètic-musicals a Sant Miquel del Port i Santa Maria del Mar. Cada any organitzava una  trobada de Grups d´ Havaneres al passeig Joan de Borbó de la Barceloneta.

  Com a poetessa i rapsoda  va formar part del grup Poesia Viva i les seves poesies van ser publicades en el llibre 55 Poetes d´Avui.

En el transcurts de la seva carrera artística ha tingut diversos reconeixements entre els que destaca un concert a l´octubre de 2006  al Palau de la Música Catalana.

Últimament estava molt delicada de salut però, seguia relacionant-se amb la gent del barri i recorrent els carrers de la seva estimada Barceloneta.
Descansi en pau.


                                L´havanera mare vull ser pescador


1 comentari:

  1. Un record molt emotiu, a més una part important de la història del barri. Felicitats.

    Una abraçada,

    Anna M. Moya


    ResponElimina